Inschrijven

Vacature details Schoolmaatje ouderbetrokkenheid voor nieuwkomers

Doelgroep

Jeugd/jongeren, Volwassenen, Vluchtelingen

Vacaturenummer

T610910

Locatie

rond de Jan Ligthartschool en de Springbok: Slicherstraat 5, 2515 GE Den Haag

Stadsdelen

Centrum

Aantal plaatsen

10

Minimum leeftijd

25 jaar

Organisatie kenmerken

  • Begeleiding voor vrijwilligers
  • Een vrijwilliger kan meedoen aan trainingsprogramma's

Ouderbetrokkenheid-PLUS zoekt een

Schoolmaatje ouderbetrokkenheid voor nieuwkomers

VrijwilligerswerkVast

Functie omschrijving

Het project 'Schoolmaatjes ouderbetrokkenheid voor nieuwkomers'
Ouderbetrokkenheid-PLUS zoekt vrijwilligers die vanaf juni 2018 een jaar lang als schoolmaatje ouderbetrokkenheid aan het werk willen in een nieuwkomersgezin. Onder 'nieuwkomers' verstaan we met name vluchtelingen, statushouders en asielzoekers. De kinderen hebben vaak veel meegemaakt. Het is dan ook van groot belang dat er een goede samenwerking is tussen hun ouders en de school. Helaas is er echter vaak onvoldoende contact. Ze begrijpen elkaar niet. De taal is een barrière. De inzet van tolken kan helpen, maar is zeker niet voldoende om alle uitdagingen te verminderen.
Schoolmaatjes zijn vrijwilligers die nieuwkomers twaalf maanden ondersteunen om de samenwerking met school te verbeteren. In de praktijk blijkt deze werkwijze een positief effect te hebben op de ontwikkeling van de kinderen, het onderling begrip tussen school en ouders, het werkplezier van de onderwijsprofessionals en de integratie van ouders in de Nederlandse samenleving.
Schoolmaatjes komen geen cursus geven en stellen zich niet op 'boven' de ouders, maar trekken gelijkwaardig met hen op: meer als vriend(in) dan als leraar. Ze zien wat er speelt, leren de cultuur van de nieuwkomers begrijpen en ontdekken wat de zorgen en wensen van de ouders zijn.


Taken als vrijwilliger
De deelnemende scholen zijn de Jan Ligthartschool (Schilderswijk) en de Springbok (Transvaal). In totaal zullen er tien gezinnen meedoen aan dit programma. Als schoolmaatje komt u wekelijks bij een van die gezinnen thuis en maakt u het mogelijk dat er een relatie ontstaat, gebaseerd op onderling respect en vertrouwen. U kijkt samen met de ouders op wat voor manier u de kinderen kunt helpen het beste uit zichzelf te halen. Als er bijvoorbeeld aandacht voor het gedrag van het kind of hulp bij het huiswerk nodig is, dan kijkt u samen met ouders hoe dit vormgegeven kan worden. Wanneer er reden is om met school contact op te nemen, kunt u daartoe samen met de ouders initiatief nemen. Wanneer de school de ouders uitnodigt op gesprek, komt u met hen mee. Omdat u regelmatig bij het gezin thuis komt, zal het gesprek op school gemakkelijker worden. Want ondanks dat ook u hun taal niet spreekt, kunt u wel beter begrijpen wat de ouders met school willen bespreken en kunt u hen helpen iets te doen met de verzoeken/adviezen van school. U fungeert als brug tussen school en ouders en speelt een belangrijke rol in het verkleinen van de diverse barrières. Door uw inzet wordt het spelenderwijs duidelijk hoe ouders en school met elkaar samen kunnen werken.


Wat vragen wij van u?
U bent in mei 2018 aanwezig bij de training (op de woensdagavonden 16 en 23 mei), en van september 2018 t/m mei 2019 neemt u deel aan de intervisiebijeenkomsten (4 avonden) en de nascholingsbijeenkomsten (2 avonden) die in onderling overleg worden gepland.
U bent in staat een vertrouwensband op te bouwen, ook al is er sprake van een taalbarrière. Een respectvolle benadering op basis van gelijkwaardigheid is essentieel.
Als schoolmaatje neemt u zaken niet over, maar denkt u mee, adviseert en streeft u naar zelfredzaamheid. Daarnaast bent u flexibel inzetbaar (bv voor een gesprek op school).


Wat levert het u op?
Warme contacten met nieuwkomers, inzicht in andere culturen. U kunt rekenen op goede training en begeleiding en uw netwerk breidt zich uit.


Werkdagen en werktijden
Ongeveer 2 uur per week (tijden in overleg met het gezin), plus (incidenteel) tijd voor gesprekken op school en training, intervisie en nascholing.


Meer informatie?
Contactpersonen:
Harriet Marseille, 070-3276697 / 06-38193775, harriet@ouderbetrokkenheidplus.nl
Elly Wardenaar, 06-48637524, elly.wardenaar@kpnmail.nl

Website: www.ouderbetrokkenheidplus.nl/nieuwkomers

Aantal uur per week

3 uur

Activiteiten

Advies en ondersteuning, Communicatie, Maatje en buddy, Onderwijs/Educatie

Minimaal opleidingsniveau

MBO

Benodigde vaardigheden

Aanpakken/doen, (Be)denken, Communiceren en coachen, Creatief, Leren, Organiseren, Samenwerken

Maximale groepsgrootte

0 personen

Wat krijg je er voor terug

Warme contacten met nieuwkomers, inzicht in andere culturen. U kunt rekenen op goede training en begeleiding en uw netwerk breidt zich uit.

Organisatiegegevens

Organisatienaam

Ouderbetrokkenheid-PLUS

Straat en huisnummer

Kooiland 36

Postcode en plaats

2264 MP Leidschendam

Type

Bedrijf

Doel

Scholen en ouders gelijkwaardig laten samenwerken

Kernactiviteiten

schoolmaatjesprojecten met nieuwkomers initieren en coordineren

Contactgegevens

Naam

Harriet Marseille

Telefoonnummers

0703276697 / 0638193775

Meer informatie op organisatiepunt.denhaagdoet.nl